Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ - ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ - ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ - ΑΛΗΘΕΙΟΜΕΤΡΟ - ΤΑΙΝΙΑ - DOWNLOADS

 

Η 'Αβυσσος: Το τεράστιο και σκοτεινό κενό που βρίσκεται κάτω από όλους τους κόσμους.  'Αδεια από ζωή, η 'Αβυσσος ενεργεί σαν αντλία για τη Σκόνη, τραβώντας την μέσα της και καταστρέφοντας την.  Η Λύρα και όσοι την ακολουθούν θα πρέπει να ταξιδέψουν ως το χείλος της αβύσσου ανάμεσα στον κόσμο των Νεκρών και των Ζωντανών. 

Συνοδικό Πειθαρχικό Συμβούλιο: Το πειθαρχικό τμήμα του Διευθυντηρίου, οι αρμοδιότητες του είναι να ερευνά αιρετικές πράξεις και να επιβάλλει τιμωρίες σ' αυτούς που κρίνονται ένοχοι.  Οργάνωση και Συμβούλιο ενεργούν για λογαριασμό της Εκκλησίας, ωστόσο, βρίσκονται σε συνεχή ανταγωνισμό και κάνουν προσπάθειες να κρατήσουν τις όποιες ανακαλύψεις τους μυστικές όχι μόνο μεταξύ  τους αλλά και από τους άλλους κλάδους του Διευθυντηρίου.

Γκαλιβεσπιανοί: Μικροσκοπικά πλάσματα τα οποία έχουν ύψος - όσο το άνοιγμα ενός ανθρώπινου χεριού - είναι εφοδιασμένα με δραστικό θανατηφόρο δηλητήριο που είναι αποθηκευμένο στα σπιρούνια τους.  Επειδή είναι εξαιρετικά μικροσκοπικοί, οι Γκαλιβεσπιανοί είναι ιδανικοί για κατάσκοποι, ωστόσο, η αλαζονική συμπεριφορά τους θα τους πρόδιδε στα σίγουρα αν ήταν μεγαλύτεροι σε μέγεθος.

Γυρόπτερο: μικρό στρατιωτικό αεροσκάφος, που μοιάζει πολύ με ελικόπτερο.

Προθετικό Σκάφος: δημιούργημα του Λόρδου 'Ασριελ και της σιδηροβιομηχανίας του, το προθετικό σκάφος είναι μια ιπτάμενη μηχανή που την χειρίζονται δυο ταυτόχρονα, ο άνθρωπος και το δαιμόνιο του.  Μόλις ο άνθρωπος και το δαιμόνιο του προσδεθούν, το σκάφος είναι ικανό να διαβάσει τις προθέσεις τους και να πετάξει όπου εκείνοι θέλουν.

Το Βασίλειο των Ουρανών: Ο κόσμος στον οποίο βασιλεύουν η Ανωτάτη Αρχή και ο Μέτατρον.  Ο Λόρδος 'Ασριελ και οι Σύμμαχοι του ελπίζουν πως θα καταφέρουν κάποια μέρα να εγκαθιδρύσουν εκεί την Δημοκρατία των Ουρανών.

Μαλέφα: Πλάσματα που έχουν τη μορφή βοοειδών και είναι  εξαρτημένα από μεγάλες στρογγυλές κάψες σπόρων που τις χρησιμοποιούν σαν προσάρτημα στο κάτω μέρος των ποδιών τους για να μπορούν να κινούνται με ταχύτητα.  Τα Μαλέφα ζουν σε κοινόβια και βρίσκονται σε άμεση επαφή με τον φυσικό κόσμο που τα περιβάλλει.  Είναι μέσα από την επαφή της με τα Μαλέφα που η Δόκτωρ Μαίρη Μαλόουν θα ανακαλύψει το κεχριμπαρένιο τηλεσκόπιο και θα λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης του σκραφ.  Σκραφ στη γλώσσα των Μαλέφα σημαίνει, απλά, άνθρωποι.

Η Οργάνωση  Έργου του Αγίου Πνεύματος: Είναι ο κλάδος έρευνας του Διευθυντηρίου που εξετάζει και ταξινομεί αιρετικές υποθέσεις.  Τα μέλη της Οργάνωσης είναι ορκισμένα στη φτώχεια και στην αγαμία, αλλά όχι και στην υπακοή, αφού είναι αναγκαίο στη δουλειά τους να επιτρέπονται οι πάσης φύσεως υποθέσεις.

Αληθειόμετρo:
Μια κατασκευή που θυμίζει πυξίδα και έχει τη δυνατότητα να λέει την αλήθεια ή το μέλλον, απαντώντας στις ερωτήσεις που σχηματίζει μέσα στο μυαλό του αυτός που την κατέχει.

Ανβαρικό Φως: Μία μορφή ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιείται στο σύμπαν της Λύρας.

Μπολβάνγκαρ: Ο σταθμός διεξαγωγής πειραμάτων στο βορρά όπου οι Καταβροχθιστές κρύβουν τα παιδιά που έχουν απαγάγει.

Δαιμόνιο: Η ψυχή του κάθε ανθρώπου που ενσαρκώνεται στη μορφή ενός αντίστοιχου ζώου. Όταν ο άνθρωπος είναι σε παιδική ηλικία, το δαιμόνιο αλλάζει συνέχεια μορφή, αντανακλώντας έτσι τη διαρκώς μεταβαλλόμενη φύση ενός παιδιού. Όταν ο άνθρωπος ενηλικιωθεί, το δαιμόνιό του υιοθετεί μία σταθερή μορφή, η οποία εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την εσωτερική φύση αυτού του ανθρώπου.

Σκόνη: Μυστηριώδη σωματίδια που η μεγαλύτερή τους συγκέντρωση παρατηρείται στον Αρκτικό Κύκλο.

Καταβροχθιστές: Τα πρωτοπαλίκαρα του Συμβουλίου Επιλογών, υπεύθυνοι για την εξαφά­νιση των παιδιών σε όλη τη χώρα. (Στα αγγλικά, Gobblers, που σχηματίζεται από τα αρχικά του General Oblation Border= Συμβούλιο Επιλογών).

Τσιγγάνοι: Παρόμοιοι με τους Αθίγγανους, οι Τσιγγάνοι είναι μία φυλή νομάδων του νερού, οι οποίοι ζουν σε πλοιάρια στο Βαλτότοπο, μια τεράστια υδάτινη έκταση στην Ανατολική Αγγλία.

Απότμηση:
Η βίαιη διαδικασία με την οποία ένας άνθρωπος αποχωρίζεται από το δαιμόνιό του.

Κολέγιο Τζόρνταν: Το πιο πλούσιο και επιβλητικό κολέγιο στην Οξφόρδη της Λύρας, το οποίο είναι κέντρο πειραματικής θεολογίας.

Το Διευθυντήριο:
Το σύνολο των δικαστηρίων, κολεγίων και συμβουλίων που αποτελεί τον πυρήνα της κυβέρνησης στο σύμπαν της Λύρας. Εντείνοντας όλο και περισσότερο τον έλεγχό του πάνω στις λαϊκές μάζες, το Διευθυντήριο θέλει να εξαλείψει την ελευθέρα βούληση και θεωρεί αίρεση την έρευνα που πραγματοποιεί ο Λόρδος Άσριελ πάνω στη Σκόνη.

Βόρειο Σέλας (Aurora Borealis): Θύελλες από φορτισμένα σωματίδια και ηλιακές ακτίνες έντονης δύναμης που προκαλούν μία φωτεινή ακτινοβολία όταν αλληλεπιδρούν με την ατμόσφαιρα στον αρκτικό κύκλο. Ο Λόρδος Άσριελ πιστεύει ότι το Βόρειο Σέλας κρύβει πίσω του μία πανέμορφη πόλη στον ουρανό.

Βορράς: Ένας τόπος επιβλητικής ομορφιάς, αντιθέσεων και κινδύνων, τόπος διαμονής για τις αρματω­μένες αρκούδες, τους Τατάρους, τις Μάγισσες, και αναρίθμητα άλλα πλάσματα. Ο Λόρδος Άσριελ κατάφερε να φωτογραφίσει τη Σκόνη κι ένα είδος κάποιου άλλου σύμπαντος πίσω από την Ορόρα (Βόρειο Σέλας), από ένα φυλάκιο στο Βορρά.

Panserbjorne: Αρκούδες που φοράνε πανοπλία και ζουν στη βόρεια περιοχή του Σβάλμπαρντ. Μιας και δεν συνοδεύονται από δαιμόνια, οι Panserbjorne κατασκευάζουν μία ειδική πανοπλία που να εκφράζει την ψυχή τους.

Φωτόγραμμα: Ένα είδος φωτογραφικής εικόνας με επικάλυψη νιτρικού άλατος και αλογονούχου αργύρου, μία φωτογραφική διαφάνεια (σλάιντ).

Σάμογιεντ:
Κυνηγοί του Βορρά που απαγάγουν τη Λύρα και τη μεταφέρουν στο Μπολβάνγκαρ.

Μύγες Κατάσκοποι: Μικρά μηχανικά έντομα, σε σκούρο πράσινο χρώμα, για τα οποία φημολογείται ότι αποτελούνται από έναν ωρολογιακό μηχανισμό όπου στο ελατήριό του είναι καρφωμένο ένα κακό πνεύμα.

Σβάλμπαρντ: Μία κρύα και τραχιά περιοχή του Βορρά, που κατοικείται από αρματωμένες αρκούδες.

Τάταροι:
Πολεμοχαρής λαός που ζει στο βορρά.

Μάγισσες:
Θηλυκά πλάσματα που ταξιδεύουν στον αέρα και ζουν εκατοντάδες περισσότερα χρόνια απ' ό,τι οι άνθρωποι.


page top designed and developed by