Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ - ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ - ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ - ΑΛΗΘΕΙΟΜΕΤΡΟ - ΤΑΙΝΙΑ - DOWNLOADS

 

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΙΑ:
Η ιστορία και οι Ηθοποιοί στο ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ

Μια νεαρή ηθοποιός ήταν που ξεχώρισε με το δυναμισμό της - η ΝΤΑΚΟΤΑ ΜΠΛΟΥ ΡΙΤΣΑΡΝΤΣ. «Η ΝΤΑΚΟΤΑ έχει μια ξεχω­ριστή προσωπικότητα που σε κάνει να σηκω­θείς απ' τη θέση σου και να της δώσεις την απαιτούμενη προσοχή,» θυμάται ο Βάιτζ. «Κοίταζα τις κασέτες κι έβλεπα ένα κορίτσι να στέκεται μοναχό του, με τα μαλλιά του ξεχτένιστα. Υπήρχε κάτι πολύ δυνατό και ενδιαφέρον πάνω της.»
«Είναι ένα εξαιρετικό κορίτσι,» λέει η παραγωγός Ντέμπορα Φόρτε. «Είναι μόλις 12 χρονών, και ως τώρα δεν έχει παίξει πουθενά επαγγελματικά, αλλά όταν μπαίνει μπροστά από την κάμερα, δείχνει ότι κατέχει μια εξυπνάδα και ένα δυναμισμό, μια ανυπάκουη συμπεριφορά, κάτι που είναι τέλειο για το χαρακτήρα της Λύρας. Ακόμη κι ο Φίλιπ, όταν του στείλαμε τις κασέτες, παραδέχθηκε ότι η ΝΤΑΚΟΤΑ ήταν το κορίτσι που ψάχναμε.»
Η ΝΤΑΚΟΤΑ ΜΠΛΟΥ ΡΙΤΣΑΡΝΤΣ είχε διαβάσει τα βιβλία και είχε δει τη θεατρική προσαρμογή του βιβλίου ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ και ξετρελάθηκε με την ευκαιρία να παίξει την ηρωίδα, για την οποία τρέφει μία μεγάλη αγάπη. Η ΡΙΤΣΑΡΝΤΣ θαυμάζει κυρίως τη γενναιότητα και την αποφασιστικότητα της Λύρας. «Επειδή η Λύρα δε μεγάλωσε με γονείς, νομίζει ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να της πει τι να κάνει, οπότε, ποτέ πραγματικά δεν κάνει αυτό που της λένε,» εξηγεί η ΡΙΤΣΑΡΝΤΣ. «Κάνει πράγματα που άλλοι άνθρωποι θα φοβούνταν να τολμήσουν, όπως το να σκαρφαλώνει στις στέγες του Κολεγίου Τζόρνταν, στο οποίο ζει ως εσωτερική, και να μαλώνει με τα αγόρια συμμαθητές της. Της αρέσει να δίνει την εντύπωση ότι είναι καλύτερη από οποιονδή­ποτε άλλον επειδή είναι πιο γενναία και πιο έξυπνη, κι αν τυχόν δεν έχει κάποια ιστορία να αφηγηθεί στους άλλους, τότε σκαρώνει μια απ' το μυαλό της.»
Η κυρία Κάλτερ ενεργεί κατά βούληση του Διευθυντηρίου, ενός πολύ αυστηρού κυβερνητι­κού σώματος που θέλει να επιβάλλει έναν ασφυκτικό έλεγχο στους ανθρώπους που ζουν στο σύμπαν της Λύρας. «Όλες οι κοινωνίες έχουν νιώσει την ένταση ανάμεσα στη ζωογόνο δύναμη του δέους και του θαυμασμού, και την πολιτική δύναμη που επιβάλλεται μόλις δημιουργηθούν ιεραρχι­κές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων,» τονίζει ο Φίλιπ Πούλμαν. «Αμέσως μόλις δημιουργηθούν ανθρώπινοι οργανισμοί εξουσίας, υπάρχουν κάποιοι που κατέχουν την εξουσία και την ασκούν πάνω σε άλλους, οπότε υπάρχουν άνθρωποι που καταπιέζονται από αυτή την εξουσία ή άλλοι που θέλουν να συνταχθούν στο πλευρό αυτής της εξουσίας. Υπάρχουν όλες αυτές οι ανθρώπινες δομές εξουσίας, οι οποίες λειτουργούν ενάντια στη φυσική ανθρώπινη παρόρμηση, κάτι που είναι απορίας άξιο και ταυτόχρονα ευχαρίστηση να ζεις και να είσαι ένα μικρό κομμάτι αυτού του πανέμορφου σύμπαντος.»
Αυτός που ψάχνει να δημιουργήσει ένα ρήγμα στις δομές της εποχής και του τόπου που ζει είναι ο Λόρδος Άσριελ, ο δυνατός και αινιγματικός θείος της Λύρας, τον οποίοι ερμηνεύει ο ΝΤΑΝΙΕΛ ΚΡΕΓΚ, η ερμηνεία του οποίου στο «CasinoRoyale» έδωσε μια νέα πνοή στη σειρά των ταινιών Τζέιμς Μποντ. Ο ΚΡΕΓΚ, που είναι θαυμαστής των βιβλίων εδώ και χρόνια, δέχθηκε με μεγάλη χαρά την ευκαιρία να ζωντανέψει τον Λόρδο Άσριελ. «Είναι εξερευ­νητής και επιστήμονας,» εξηγεί ο ΚΡΕΓΚ. «Έχει μια συγκεκριμένη αποστολή. Θεωρεί ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή του και πιθανόν το πιο σημαντικό πράγμα στην ιστορία του κόσμου στον οποίο ζει. Έχει ανακαλύψει τη σχέση ανάμεσα στα παράλληλα σύμπαντα, κι έτσι πιστεύει ότι υπάρχουν εκατομμύρια εκατομμυρίων σύμπαντα που τρέχουν παράλληλα, και ότι μπορείς να έχεις πρόσβαση σε αυτά, αρκεί να ξέρεις τον τρόπο. Και είναι αποφασισμένος να ξεκινήσει και να βρει τι συμβαίνει, κάτι που είναι ενάντια στις επιθυμίες του Διευθυντηρίου.»
Παρόμοια με την κυρία Κάλτερ, η σχέση του Λόρδου Άσριελ με τη Λύρα αποτελεί τον πυρήνα τού ποια είναι και ποια θα γίνει η μικρή κοπέλα. «Η Λύρα θέλει να έχει γονείς, όπως κάθε παιδί, και ο τρόπος με τον οποίο ο Λόρδος Άσριελ συμπεριφέρεται προς αυτήν είναι το στοιχείο που διαμορφώνει τη Λύρα και την κάνει να είναι αυτό το υπέροχο ανθρώπινο πλάσμα στο οποίο μετατρέπεται σταδιακά,» εξηγεί ο ΚΡΕΓΚ. «Ο ίδιος είναι πολύ σκληρός μαζί της, αλλά νιώθει ότι είναι ο μόνος τρόπος να της φερθεί, γιατί κι η ίδια πρέπει να γίνει τόσο σκληρή όσο είναι κι αυτός. Η μικρή δεν έχει άλλη επιλογή απ' το να πάει στο βορρά και να πραγματοποιήσει το σχέδιό της μόνη της. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι φιλίες και οι σχέσεις της γίνονται το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή της. Κι αυτός είναι ο λόγος που οι άλλοι πηγαίνουν κοντά σ' αυτούς τους δυο ήρωες -γιατί το θάρρος και η ακεραιότητα είναι αυτά που νικάνε πάντα στο τέλος.»
Η τρίτη συμμαχία της είναι με μία αρματωμένη πολική αρκούδα, την οποία έχει αποδιώξει η φυλή της, και λέγεται Γιόρεκ Μπάρνισον. «Όταν βλέπει για πρώτη φορά την αρκούδα, τη φοβάται λιγάκι επειδή είναι πολύ μεγάλη, δυνατή και πληγωμένη,» περιγράφει η ΡΙΤΣΑΡΝΤΣ. «Αλλά ξέρει ότι είναι η μοναδική της ευκαιρία να έχει για φίλο μία αρματωμένη αρκούδα.» Τελικά, η Λύρα βρίσκει στον Γιόρεκ μία, παρόμοια με τη δική της, παιδική ψυχή, και ξέρει ότι πάνω του μπορεί να βασιστεί με σιγουριά. «Ο Γιόρεκ είναι το μόνο πρόσωπο στο οποίο η Λύρα επιτρέπει να είναι καλύτερος απ' αυτήν,» λέει η ΡΙΤΣΑΡΝΤΣ. «Είναι το μόνο πρόσωπο για το οποίο δέχεται να είναι πιο μεγάλο και πιο δυνατό και πιο θαρραλέο απ' ό,τι είναι αυτή. Βλέπει και άλλους που ξέρει ότι είναι σημαντικά πρόσωπα, αλλά ο Γιόρεκ είναι η μόνο εξαίρεση στην ιδέα που έχει ότι αυτή η ίδια είναι καλύτερη όλων!»

page top designed and developed by